Notícies y consells

Retirs espiritual amb gossos i ioga pet-friendly

Com fer retirs amb mascotes, experiències i activitats de benestar pet-friendly?


Estar sobre una gespa verda tombats, meditant, fent asanas o postures de ioga, sentint la brisa i la relaxació al costat d’un grup de persones amb els seus gossos en plena harmonia… és possible? Sí! Però no és tan senzill com pot semblar en la teva ment…

Per a poder aconseguir aquest benestar al costat de les nostres mascotes, Groupet i Ludicànids, hem creat aquesta guia perquè puguis organitzar els teus retirs espirituals pet-friendly. En aquesta guia, indiquem una sèrie de pautes a seguir com a organitzador d’experiències, per a gestionar als tutors i els seus gossos i aconseguir aquesta harmonia que cerques.

Groupet és un cercador d’activitats amb gos. Llistem activitats de tota mena en tot el territori espanyol: caiac, barrancs, fuita rooms, turisme, cims, rutes… A més, portem més de 3 anys promocionant les activitats amb gossos i produint vídeos sobre aquestes experiències. Ocasionalment, també organitzem activitats. Hem publicat més de 2000 experiències en el nostre cercador www.groupet.es, i en el nostre canal de YouTube GroupetTV tenim publicats més de 70 vídeos d’activitats amb gossos.

Gemma Arnaus és fundadora de Educanids i Ludicanids. És experta en modificació de conducta i especialitzada en teràpies a través de l’esport. Com a organitzadora d’activitats amb gossos, és creadora del concepte de Caniscape (Escape Room amb gos) i organitza altres activitats lúdiques dins del segell Aventuradogs.

Com organitzar activitats de ioga i benestar amb gossos?

Per a garantir la qualitat de les activitats amb gossos, cal tenir en compte una sèrie de factors:

  • Quina és l’energia per a la mena d’activitat estem oferint? Els gossos joves tendeixen a ser més actius i a necessitar més estimulació física i mental. Llavors, si els estem intentant integrar en una activitat de meditació i relaxació és possible que dificulti la dinàmica del grup si no han tingut una estimulació prèvia.
  • Respectar les rutines dels gossos. Els gossos són susceptibles als canvis de rutines. Per tant, els guies han de procurar mantenir les seves rutines diàries en la mesura que sigui possible per a minimitzar l’estrès causat pels canvis en les rutines.
  • Espaiar el grup perquè tant les persones que van amb gos com les persones que van sense gos puguin gaudir tranquil·lament. Quan hi ha diversos gossos en el grup, també és interessant que durant l’activitat estiguin adequadament separats per a poder estar tranquils.
  • Programar descansos. Durant els descansos, els gossos poden aprofitar per a estimular-se, fer les seves necessitats i interactuar amb la resta de persones i gossos del grup.
  • En aquest article, et donarem unes pautes sobre aquests punts, perquè puguis organitzar una activitat que integri els gossos de la millor forma possible.

Es poden fer moltes experiències relaxants amb els gossos, sempre que estiguin mirant pel benestar d’ells i no forçar-los a fer alguna cosa que no volen.

Totes les experiències amb les mascotes beneficien molt a la persona i al gos fent que tinguin una connexió cada vegada més especial i fort, l’amor és infinit i des de Groupet us animem que compartiu més i més coses amb els vostres gossos, cuidaràs la teva ànima i la del teu gos, amb amor.

Abans de l’experiència pet-friendly

Amb gos o pet-friendly?

El primer que hem de preguntar-nos és el paper que juguen les mascotes dins de l’activitat.

En Groupet ens agrada diferenciar les activitats que s’han dissenyat perquè el gos tingui un paper protagonista dins de l’activitat, d’aquelles on el gos actua com un mer acompanyant. A les primeres les cridem dog-first i a les segones pet-friendly.

És important distingir quin tipus d’experiència es vol oferir, per a poder dissenyar l’activitat concorde i establir unes expectatives realistes d’ho rebran els participants de l’activitat. Per exemple, reservar moments d’estimulació i moments de descans.

Estabilitat emocional del gos

Et recomanem recaptar informació sobre el caràcter del gos a través d’un formulari. Necessitaràs informació sobre el caràcter del gos, si té pors o fòbies, problemes de conducta o de socialització amb persones o gossos, si té problemes de protecció de recursos (si és possessiu amb el bol d’aigua, bol de menjar o objectes com a joguines, pilotes, pals o pinyes del bosc..), o si borda amb freqüència.

En funció del perfil de la teva experiència de benestar, és possible que un gos que borda molt no sigui una companyia adequada per al grup mixt. L’important no és la raça o grandària, és l’educació que ha rebut l’animal i el maneig que tingui el seu guia d’unes certes situacions.

Cal tenir present que els gossos moltes vegades són el reflex dels seus tutors humans, per la qual cosa si la persones està passant un mal moment, hi ha probabilitats que no hagin prestat la suficient atenció al seu gos, i aquest també es vegi afectat.

De fet, l’educació canina es basa a ensenyar als guies a entendre i guiar als seus perretes adequadament per a poder gestionar diferents situacions.

És important saber posar límits i restringir l’entrada a un tipus perfil de tutor+gos per al bé del grup, perquè no encaixen.

Edat de l’animal

Les experiències de benestar i relaxació són més adequades per a gossos adults o geriàtrics, que no tinguin una gran energia per cremar i tinguin un caràcter tranquil. Amb una mica d’activitat física a l’inici del dia serà suficient per a adaptar-se a les experiències de benestar.

Si és un gos amb malalties, és important que un veterinari valori si està capacitat o no per a assistir. Si un gos sent dolor és possible que no estigui amb humor per a estar amb més gent, o tingui paciència suficient per a bregar amb gent o ser grapejat o tocat per una altra persones que no siguin el seu tutor.

En cas dels gossos joves, seria necessària una correcta estimulació abans de l’activitat perquè durant l’activitat estigui cansat i relaxat. Els jocs d’ensumo (mantes olfactòries, buscar premis en una gespa…) els cansa molt perquè requereixen un gran esforç mental. Abans d’una activitat de relaxació, s’haurien d’evitar les activitats físiques que estressin al gos com els jocs de pilota, perquè pugen els nivells d’estrès i els deixa molt excitats.

Als gossos se’ls pot acostumar a gestionar la calma i la relaxació, i també a avorrir-se!! Així que és possible que si el seu tutor ha treballat aquest aspecte, un gos enèrgic pugui participar sense problema a aquesta mena d’activitats.

Durant l’activitat, les activitats de llepar i mossegar els manté concentrats i relaxats. Seria bo que els guies tinguessin un bon assortiment de masticables, o un Kong congelat, per a tenir al gos ocupat durant l’experiència.

Indicar el material que necessiten portar per als gossos

Pot semblar obvi, però pot passar que els guies oblidin material perquè els gossos estiguin còmodes. És recomanable recordar que han de portar esterilla extra per al gos, aigua fresca i un bol. Existeix l’opció de treballar a casa la positivització de la esterilla, el gos associa la esterilla a un estat emocional de pau i relaxació fent que la gestió del grup sigui molt més fàcil i beneficiosa per al gos.

En cas de ser un retir, portar les seves coses com: corretja, arnès, llit, menjadora, abeurador, menjar, aigua, joguines, snacks, cartilla de vacunació/passaport.

Si el gos disposa d’un transportín, en el qual se sent segur i tranquil, és recomanable demanar que ho portin, i usar-ho en activitats en grup durant el retir.

Tenir nocions de llenguatge caní

Els gossos es comuniquen constantment, i ho fan a través de senyals corporals o de comportament: moviments de la cua relaxats o tibants, desviant o mantenint la mirada, panteixos, pèls de punta, ens donen l’esquena, etc. Saber interpretar aquests senyals ens permetran interactuar amb els gossos d’una forma sana.

A més, tenir nocions de llenguatge caní ens permetrà interpretar i gestionar l’estat dels perretes: situacions en les quals busquen relaxar-se o estan demanant espai, o quan estan receptius a carícies.

Encara que això és responsabilitat del guia, a l’hora de facilitar l’activitat ens ajudarà a mantenir una dinàmica sana. A més, no tots els guies tenen coneixement de llenguatge caní. Així, podem evitar situacions incòmodes o d’estrès.

En cas que les persones no sàpiguen interpretar a les seves mascotes, com per exemple, que el gos vingui i et llepi la cara no vol dir-te que et vol molt, t’està demanant alguna cosa: aigua, menjar o protecció, podent ser també les carícies.

Saber interpretar el seu llenguatge és clau per a evitar conflictes o problemes que puguin desenvolupar-se durant l’activitat, l’anticipació sempre és la millor opció.

Especificació de l’experiència

Especificar les característiques que ha de complir l’animal i el tutor de l’animal i les àrees d’accés permeses i prohibides.

Per exemple:

  • Portar al gos lligat en tot moment,
  • Quines àrees podran i no podran estar els gossos com: menjador, jardins o piscina,..
  • Si els gossos hauran de romandre sols X temps
  • Durant els menjars no alimentar ni al gos, inclòs persona aliena perquè no demani menjar, i en cas de més gossos, no hi hagi baralla de recursos.
  • Deixar clar quines activitats involucraran al gos i com, perquè les expectatives estiguin alineades amb la realitat.
  • Especificar la quantitat de gossos que està permès en el grup.
  • I obligació d’exercitar al gos abans de l’experiència.

Activitats amb un grup mixt

Mentre que les persones que tenen gos mostren una major comprensió i empatia cap a altres usuaris que tenen gos, aquesta comprensió no sempre és compartida per aquells usuaris que no té gos. Per exemple, en algun moment concret un gos pot bordar per atenció, fam, set, incomoditat… és part de la seva comunicació i és inevitable.

Si l’experiència que ofereixes és mixta, tingues-ho en compte per a evitar frustracions en els teus usuaris. Per exemple, procura que cada gos tingui accés a aigua fresca en tot moment.

Activitats amb altres espècies

No ens oblidem que els gossos han estat seleccionats durant anys per a realitzar algun tipus de treball: pasturatge, caça, protecció, rescat… En funció de la raça, tindran uns instints més desenvolupats que uns altres. Depenent de la mena de treball que hagin fet els guies amb els gossos, aquests podran controlar més o menys els seus impulsos.

Per a evitar majors complicacions, nosaltres no recomanem permetre els gossos en activitats que incloguin altres animals (a excepció d’aquells que hagin estat socialitzats amb aquests animals).

Per exemple, si organitzem una activitat que inclou cavalls, els gossos que no hagin estat socialitzats amb cavalls anteriorment poden reaccionar de manera imprevisible generant estrès i reaccions en els cavalls. El treball de socialització amb altres animals requereix organització, treball, temps, paciència i comunicació amb els gossos. Pel que hauríem d’evitar fer una socialització improvisada. Una mala socialització pot acabar en l’adquisició d’una mala conducta tant en els gossos com en els altres animals.

En iniciar l’experiència pet-friendly

Adaptació i estimulació

És important tenir en compte les necessitats fisiològiques i mentals de l’animal. És imprescindible que la persona responsable del gos mantingui les seves rutines de passeig i de menjar, en la mesura que sigui possible. Als gossos els agrada la rutina, i els canvis bruscos en aquestes rutines els pot afectar negativament.

Per descomptat, el gos ha de poder accedir a aigua fresca en qualsevol moment. En cas contrari, el gos es pot mostrar intranquil i incòmode o buscar l’atenció dels humans per a demanar que es cobreixin les seves necessitats. Per exemple, si ha tingut un passeig massa curt al matí d’hora, és molt probable que en la sessió de relaxació el gos no pugui relaxar-se, pel simple fet que no ha cremat l’energia i no està prou estimulat.

Recomanem que en moments estàtics, prèviament s’hagi estimulat al gos amb un passeig que deixi relaxat al gos, no hi ha distància en concret ja que un passeig per a un gos de raça carlino pot ser que sigui massa 4 km i un border collie sigui massa poc 4 km, depèn de cada gos. En general un gos sa i enèrgic amb 1 hora de passeig abans de l’experiència serà suficient. Si els qui assegurar-te que està cansat per si no ho sembla, l’ideal seria fer exercici físic combinat amb ensumat, és una estimulació mental i els cansa moltíssim (amb ocultar trossos de salsitxes en vegetació ja serviria).

Distància entre persones del grup

En afegir un gos en una experiència, s’ha de comptar amb l’espai que ocupa aquesta mascota dins del grup, i es necessitarà més espai.

En cas de ioga i meditació amb gos, serà necessari que els gossos estiguin lligats perquè no molestin a la resta de persones i amb una distància prudencial de 1,5-2m més. Així, en cas que la corretja aconsegueixi no molesti en les esterilla de les persones contigües.

Temperatura

Un gos sent la calor molt abans que una persona, i és preferible fer les activitats en un lloc fresc i amb ombra en unes hores que no superin els 25 graus de temperatura. D’una altra forma, és probable que el gos estigui movent-se i bevent aigua constantment.

En cas de ser a hores més fortes de sol, és aconsellable en un lloc interior amb aire condicionat. Si es fan en l’exterior, el gos podria furgar el sòl per a moure la terra i tombar-se en una zona fresca, provocant danys o tirant terra a la resta d’usuaris.

Expectativa: esperar que els gossos facin postures

Una de les expectatives errònies que podria tenir l’usuari, seria pensar que podrà fer postures amb el seu gos. En la nostra experiència, les sessions de Ioga amb gos es basen més a fer Ioga amb la companyia del teu gos en lloc d’integrar-ho en les asanas.

Encara que Internet està plagat de gossos que realitzen postures amb els seus tutors, la realitat és molt diferent. Aquestes fotografies són fruit del màrqueting, l’educació canina, el treball d’habilitats canines i la propiocepció. Aquests exercicis que es mostren en les fotos s’aconsegueixen a través de moltes hores d’educació i/o ensinistrament caní.

Assessorament Groupet

Si Encara així amb aquestes pautes generals no tens clar com fer l’adaptació dels canvis correctament per a fer-ho pet-friendly, des de Groupet et podem assessorar i fer el seguiment perquè les teves experiències i activitats siguin el més reeixides possible.

Si et vols llançar en el món dog-first, experiències i activitats encarades principalment per a persones amb els seus gossos, converteix-te en un organitzador Groupet, contacta’ns i parlem!

Al subscriure't al nostre butlletí de notícies, acceptes la nostra política de privacitat.