Notícies y consells

Organització d’Activitats amb gossos PPP

Escriptora: Raquel Guillén influencer i creadora del web viajandoconperros.com

Com organitzar una activitat amb un ppp i no morir en l’intent ni ser sancionat?
Si bé és cert que la Llei 50/1999 regula la tinença, el maneig i l’ensinistrament de gossos potencialment perillosos a la pràctica, l’aplicació de la coneguda com a llei ppp, pot esdevenir un autèntic calvari per als seus propietaris.
Si viatjar amb una mascota ja sembla difícil, preparar una simple ruta per fer amb un ppp és missió impossible depenent el lloc. El desconeixement de el públic en general i una tinença irresponsable per part d’alguns propietaris ha convertit a aquests excepcionals cans en enemics públics. De vegades, és tanta la psicosi que generen aquestes races que, més que portar a un fidel company al teu costat, sembla que vistes un cinturó d’explosius. I, la veritat és molt diferent. Però, tot i les traves de la societat, organitzar una activitat amb un ppp és igual que amb qualsevol altre gos, només has de tenir en compte diversos aspectes.

Què és un PPP?

Què és un ppp? Gos potencialment perillós (enganxós per als amics), i quines són les races de gossos catalogades com ppp i les seves variants.

La definició de ppp i les característiques físiques són iguals per a totes les comunitats, però no passa el mateix amb el llistat de races potencialment perilloses que varia depenent de la comunitat autònoma o de país; per aquest motiu, és imprescindible saber si el teu preciós can forma part d’aquesta selecta llista.

RACES DE GOSSOS CATALOGADES COM POTENCIALMENT PERILLOSES

  • Pit Bull Terrier.
  • Staffordshire bull terrier.
  • American Staffordshire Terrier.
  • Rottweiler.
  • Dogo Argentí.
  • Fila Brasileiro.
  • Tosa inu.
  • Akita Inu.

Característiques físiques que converteixen al teu can en un cinturó d’explosius segons el BOE.

  • Forta musculatura, aspecte poderós, robust, configuració atlètica, agilitat, vigor i resistència.
  • Marcat caràcter i gran valor.
  • Pèl curt.
  • Perímetre toràcic comprès entre 60 i 80 centímetres, altura a la creu entre 50 i 70 centímetres i pes superior a 20 kg.
  • Cap voluminós, cuboide, robust, amb crani ample i gran i galtes musculoses i bombades. Mandíbules grans i fortes, boca robusta, ampla i profunda.
  • Coll ample, musculós i curt.
  • Pit massís, ample, gran, profund, costelles arquejades i llom musculat i curt.
  • Extremitats anteriors paral·leles, rectes i robustes i extremitats posteriors molt musculoses, amb potes relativament llargues formant un angle moderat.

LEGISLACIÓ SOBRE ELS PPP

Un cop sàpigues si ets posseïdor d’aquest cinturó d’explosius, per poder realitzar qualsevol activitat amb un ppp -inclòs el passeig quotidià hauràs de complir la legislació. Si vols que el teu gos trepitgi el terra del carrer sense que et multin necessitaràs:

  • La llicència administrativa per a la tinença de ppp en la qual es requereix que el propietari sigui major d’edat, que no tingui antecedents penals, que estigui física i psicològicament capacitat (passar una revisió mèdica semblant a la de l’carnet de conduir o la de l’permís de armes de foc) i que estigui identificat en el registre d’animals mitjançant un microxip.
  • Aquesta llicència es renova cada 5 anys, previ pagament de la taxa administrativa a l’ajuntament que la gestioni (a Palamós, Girona, costa 150,17 €).
  • Incloure al teu ppp en el cens municipal d’animals de companyia. En alguns ajuntaments, aquest tràmit és gratuït.
  • Cartilla de vacunació en regla amb la vacuna de la ràbia inclosa.
  • Assegurança de responsabilitat civil que a Catalunya ha de ser no inferior a 150.253,03 €, malgrat que al BOE la quantitat sigui de 120.000 €
  • Morrió.
  • Cadena o corretja no extensible i inferior a 2 m de llarg.
  • Motxilla / bossa / butxaca ampli per portar sempre a sobre tota aquesta documentació en paper per si l’autoritat te la requereix. Les sancions poden oscil·lar entre els 300 € la més lleus i els 45.000 € les més greus.
  • Nota important. Si l’activitat que planeges fer amb el teu ppp està fora d’Espanya informa’t bé, ja que en alguns països hi ha races de ppp que estan prohibides i no poden ni traspassar el seu territori.

COM ORGANITZAR ACTIVITATS AMB PPP?

La planificació de l’activitat amb el teu gos pp.

Una vegada que hem complert amb la legislació, per evitar possibles problemes i / o sancions, ja que aquestes races, a causa de la seva mala fama provocada per una educació deficient solen tenir problemes de sociabilització. Un problema que també afecta molts gossos de races petites però, tot i ser igual de molest per als altres propietaris, les conseqüències no són les mateixes. Hem de valorar quin tipus d’usuaris som i quin tipus d’activitat encaixa millor per al nostre pelut.

Tipus d’usuaris

A títol personal, fa algun temps que em preparo per fer el Camí de Santiago amb gos, en concret amb Avici, 1 american staffordshire terrier blue. En aquests mesos m’he adonat que a ell les rutes de més de 15 km no li agraden (que és diferent a que no les pugui fer); però, a Lluna, 1 braco alemany, li encanta fer quilòmetres. D’altra banda, Lluna és incapaç d’anar de botigues amb mi o quedar-se quieta en una terrassa mentre em prenc un cafè amb les amigues i Avici, per contra, sembla encantat de passejar per la ciutat, tot i que la gent s’aparta d’ell .

Conèixer les limitacions tant físiques com psicològiques de la teva mascota és fonamental per planificar qualsevol activitat canina, ja sigui amb un ppp o no. A la fin, l’únic important és que els dos us ho passeu bé.

Si bé és cert que la imatge d’un gos corrent lliure per camps de lavanda és més idíl·lica que la d’un passeig per l’asfalt de la ciutat, no vol dir que ells no gaudeixin. Els passejos urbans poden ser igual de gratificants, ja que els ajuden a sociabilitzar i a cansar psíquicament. No cal anar a la muntanya oa la platja per gaudir d’una sortida. Totes les ciutats ofereixen rutes turístiques a les que, exceptuant l’entrada en certs monuments, pots portar al teu gos. Moltes vegades obviem el turisme urbà per desconeixement de l’àmplia oferta que tenen les ciutats.

La durada de l’activitat amb gossos potencialment perillosos

La durada de l’activitat amb ppp pot variar segons les vostres preferències, edat, condició física, pressupost … Com he comentat abans, amb Lluna podria fer la via verda de l’Carrilet (Sant Feliu de Guíxols – Girona, 47 km) en una sola etapa encara que la meva condició física no ho resistiria. I, amb Avici podria passar tot el dia de botigues per Barcelona, ​​en aquest cas seria la meva economia la que es ressentirà;) Amb això vull dir que millor que nosaltres mateixos ningú ens coneix, ni a nosaltres ni als nostres gossos.

Dissenyar una activitat per realitzar amb el teu gos és tan fàcil com pensar en què us agrada fer. Un cop t’hagis decidit, comprova que s’acceptin ppp. Recorda portar-te la motxilla per a la documentació i el termo ple de til·la, potser no ho necessites … El cervell humà, com qualsevol ordinador, crea etiquetes / estereotips / imatges mentals perquè ens sigui més fàcil accedir a la informació i aquesta ocupi menys ; per això, ens costarà molt com a societat canviar les associacions negatives que tenen els ppp. Però, no hi ha res impossible. És l’educació i no la raça el que marca la diferència. Podeu fer la prova en les activitats d’aquest cercador www.groupet.es, on trobareu un munt d’activitats en les que els vostres enganxosos són benvinguts.

Vídeo de la visita turística de “Joc de Trons”, activitat de l’Associació canina Icanwalk, sempre gossos PPP benvinguts
Activitat de Ioga amb gos de l’Associació canina Icanwalk
Activitat de Caiac amb gos de l’Associació canina Icanwalk

T’han agradat aquestes Activitats amb gos on els PPP són benvinguts? visita les properes activitats de l’Associació canina Icanwalk: www.groupet.es/icanwalk

Al subscriure't al nostre butlletí de notícies, acceptes la nostra política de privacitat.