Notícies y consells

Tot sobre el flyball

A manera de continuació de l’anterior post, on mostràvem la informació per a iniciar-se en el flyball, seguirem amb altres dades de gran interès sobre aquest esport caní de relleus. 

Igual que en l’article anterior, hem comptat amb l’ajuda de Gemma, educadora canina d’Educànids, per a aconseguir informació de primera mà. Ens acompanyes a continuar coneixent el flyball? Anem a això.

Material necessari per a practicar flyball 

Gemma ens ha comentat que és complicat trobar a Espanya el material que fa falta per a fer flyball. Sol ser necessari, en general, adquirir aquest tipus d’articles en línia, procedents dels EUA. 

A continuació, s’indiquen quins són tots els materials necessaris per a dur a terme aquesta divertida activitat canina.

Pilota de flyball

Realment, qualsevol pilota de tennis serviria. 

Obstacles de flyball

Els obstacles de flyball són de fusta massissa. L’educadora canina d’Educanids, Gemma, ens comenta que ella utilitza els salts d’agility per a la iniciació dels gossos al flyball, ja que són més segurs per a aquells que estan començant, evitant així fer-se mal durant el salt, ja que els que estan dissenyats per a flyball, malgrat no ser molt alts, estan elaborats a base de fusta massissa, per la qual cosa en anar corrent, en cas de no saltar o no aconseguir l’altura necessària, és possible que es facin mal.

Les altures de cada salt per a cada equip s’estableixen a 10,2 cm més a baix que l’altura de l’espatlla del gos més petit de l’equip. L’altura mínima és de 17.8 cm i la màxima de 35.6 cm

Màquina o caixa de Flyball 

Com anteriorment comentem, és complicat trobar la màquina o caixa de flyball. Generalment, es pot trobar en línia, procedent dels Estats Units. 

  • Com funciona la caixa o la màquina de flyball? Es tracta d’una caixa ergonòmica en la qual hi ha un orifici per a posar la pilota. Aquest compte amb una plataforma que disposa d’un pedal que, una vegada premut, allibera la pilota perquè el gos pugui agafar-la i portar-la a través dels obstacles.

Com començar a fer Flyball

Gemma continua explicant-nos que la gent, en general, infravalora les primeres sessions de qualsevol tipus d’esport. Per a ella, aquestes primeres sessions són les fonamentals perquè, tal com ja ens havia comentat per a l’article anterior, és on es marcarà l’estat emocional i la motivació que acabarà desenvolupant el gos en un futur. Si aquestes primeres sessions fan que el gos mastegui per excitabilitat o bé que estigui súper desmotivat perquè se li estan posant exercicis molt complicats, llavors, en aquests casos, és molt important que sempre que es vulgui iniciar algun tipus de disciplina canina, es posi en mà és un professional que tingui en compte una miqueta totes aquestes coses que s’han anat comentant fins ara. A més, és importantíssim el tema de la motivació, que sigui una prioritat, ja que la tècnica es pot anar aconseguint, sempre que el gos estigui animat, tota la resta ve només. 

Recomana, llavors, que s’iniciï en aquest esport caní en mans d’un professional perquè vagi tot rodat i perquè tant les persones com els gossos gaudeixin. 

On començar a practicar flyball

Flyball a Barcelona

Ens compta Gemma que en el territori espanyol no hi ha lliga creada, ni federada ni no federada. De fet, a Catalunya, avui dia, clubs que donen o que imparteixin classes de flyball com a tal, no hi ha. El més semblant a aquesta mena d’activitats són els tallers o workshops que s’imparteixen des d’Educànids i que, de tant en tant, la mateixa Gemma intenta tenir un grupito de continuïtat per a anar practicant aquest esport, encara que no té tanta visibilitat com pot tenir agility avui dia al nostre país. 

Penalització en flyball 

Existeixen dos supòsits principals que es consideren penalització dins del flyball, aquests són:

Si un dels gossos surt abans d’hora: ja que cal esperar que arribi el gos anterior. 

Que a algun dels gossos li caigui la pilota durant el recorregut.

A qui està destinada la pràctica d’aquest esport caní?

Per a qui és el flyball 

Persones que tenen moltes ganes de fer coses amb el seu gos i aprendre coses dels seus amics peluts, així com gaudir d’aquests moments. I és que, tal com ens comenta Gemma, el flyball és com una extraescolar en la qual es passa un temps divertit amb el teu gos. L’equip està conformat per tu i el teu gos i, en definitiva, és un esport súper col·laboratiu.

Nivell físic per a fer flyball

Nivell físic que necessiten els gossos per a fer flyball

El flyball és un esport molt exigent físicament per als nostres gossos, ja que es tracta d’una activitat amb moltíssima explosivitat i moltíssim impacte. Per aquest motiu, no està recomanat per a gossos amb lesions o malalties. 

En cas de practicar aquest esport a un nivell competitiu, està totalment descartat en cas que els nostres amics peluts, com es comentava, tinguin algun tipus de malaltia. D’altra banda, si es pràctica a un nivell recreatiu, modificant i posant els salts en el sòl i emmotllant l’esport al gos, es podria practicar, però tenint sempre en compte que es practica com una cosa lúdica.

Nivell físic en persones per a fer flyball

En canvi, en les persones no és tan exigent el nivell físic com en els gossos, ja que, en realitat, els únics que corren en el flyball són els gossos. 

No és com, per exemple, en el cas de l’agility, en el qual tots han de córrer.

En el flyball, és cert que, en un primer moment, és necessari córrer per a ensenyar les seqüències, però durant el seu posterior pràctica, no serà necessari. 

A més, pot resultar un esport molt interessant per a aquelles persones amb moltes limitacions físiques, ja que ajuda al fet que el gos cremi energia i calories, sense necessitat de passar moltes hores exercitant amb altres activitats que no puguin ser dutes a terme amb aquesta persona. 

Quines són les lesions més freqüents en practicar flyball? 

Xocs entre gossos del mateix equip

Gemma ens explica que és súper important esperar que arribi el gos anterior abans que surti el relleu, amb la finalitat que aquests no es xoquin en el mitjà dels obstacles.

Es tracta d’un succés molt comú, de fet, la gran majoria de lesions en flyball es duen a terme d’aquesta manera, durant l’encreuament de dos gossos, ja que aquests van molt ràpid, motivats a agafar la pilota, i es poden fer molt de mal.

Gossos esquerrans o destres 

És bàsic tenir en compte si el nostre gos és destre o esquerrà, ja que en funció del gir natural que aquest tingui li ensenyarem a pujar-se a la plataforma i baixar.

Sembla un detall que no és molt rellevant, però la veritat és que, tindrà més risc de lesió que si duu a terme el gir pel costat contrari al seu costat natural. Pel que en els workshops impartits per Gemma, sempre es comença coneixent si els gossos són esquerrans o destres, per a posteriorment començar el treball de seqüència amb la màquina de flyball.

Preguntes freqüents

Quines són les pròximes activitats de flyball amb gos a Barcelona?

Gemma prepararà un workshop per a finals de febrer marzo 2023 sobre flyball i puntualment prepara workshops sobre com iniciar-se en aquesta activitat canina.

No et preocupis, podràs veure en Groupet.es quan tindran organitzada i llista per a reservar la teva plaça aquí.

Pot un cadell practicar flyball?

Gemma recomana esperar que el gos ossifiqui bé perquè no tingui problemes de salut, ja que aquest impacte tan jove pot arribar a implicar problemes de salut en tota la seva etapa adulta i sènior. 

Recomana, llavors, iniciar la competició després de l’any i mig. 

Hi ha moltes altres activitats es poden iniciar abans que el gos compleixi l’any i mig, com per exemple: per a treballar la motivació podem dur a terme exercicis amb els pals en el sòl, començant així a treballar el vincle; també la gestió de determinats jocs perquè aprengui a retornar les coses; també tot el que és preparació física. 

Cal destacar que no sempre tenim gossos aptes per a practicar esport, però sí que és possible condicionar una mica físicament al gos, aconseguint que el cadell sigui capaç de dur a terme determinades activitats, sense haver d’entrar de cap en la disciplina.

És el flyball apte per a gossos amb discapacitat auditiva?

Gemma no veu cap problema per a ells, els gossos en general són animals molt gestuals i no creu que sigui un esport limitant per a gossos amb discapacitat auditiva.

És necessari a mi que li agradi la pilota?

No és necessari. La veritat és que és preferible que no li agradi jugar amb la pilota al fet que aquest tipus de joguines li agradi massa, ja que simplement amb la motivació s’aconseguirà que la coixa i la porti.

Llavors, puc practicar flyball amb el meu gos si li encanta la pilota?

Clar que també és possible, però en aquests casos caldrà treballar més intensament perquè retorni la pilota.

Al subscriure't al nostre butlletí de notícies, acceptes la nostra política de privacitat.