Notícies y consells

Coneix el Flyball, la nova i divertida activitat per a gossos que no et pots perdre (primera part)

T’encanta sortir a jugar amb el teu gos però estàs cansat de les típiques carreres darrere de les seves joguines al parc? Llavors, no et pots perdre el post d’avui, en el qual parlarem del flyball, un esport caní molt poc conegut al nostre país, però amb grans possibilitats.
Per a aquesta ocasió, hem comptat amb l’ajuda de Gemma, de Educanids, una educadora canina especialitzada en teràpies a través de l’esport amb gossos, que treballa el comportament dels nostres amics peluts a través d’aquesta mena d’esports i que ens ha resolt tots els dubtes sobre el flyball.
Ens acompanyes a descobrir tot sobre aquesta divertida activitat? Anem a això.

Què és el flyball?

Esport caní en equip

El Flyball és un esport de relleus caní. Ara bé, cal destacar que per a dur a terme una jornada d’aquesta activitat són necessaris dos equips amb quatre gossos cadascun.
L’esport en si consisteix en el fet que els gossos, organitzats de la manera prèviament esmentada, han de lluitar contrarellotge, fent una carrera amb quatre obstacles diferents, tots ells relacionats amb els salts, per a, arribar a la caixa o màquina de flyball, agafar la pilota i tornar al punt inicial. Però això no és tot ja que, com es comentava anteriorment, es tracta d’un esport de relleus i és que aquest mateix circuit ha de ser dut a terme, de manera successiva, pels quatre gossos de cada equip.
Com us podeu imaginar, gana l’equip que hagi realitzat el circuit en menor temps possible.

Introducció al flyball, coneix les bases d’aquest divertit esport caní

És imprescindible tenir en compte que, encara que sembli una seqüència molt fàcil, no sols el circuit en si, sinó també que el gos reculli la seva pilota i torni, la veritat és que, evidentment, en molts casos no és tan senzill.
A més, és molt important, a l’hora de parlar de flyball, tenir clar que abans de començar a executar el que són les seqüències en si, és bàsic treballar amb el gos, fent que aquest entengui quines són les diferents parts del circuit i sàpiga com dur-les a terme.
En primer lloc, hem d’aconseguir que el gos vagi i s’allunyi del propietari a tota velocitat, passant pels quatre obstacles que s’esmentaven anteriorment. A continuació, és necessari fer que es pugi a la màquina on es troba la pilota mentre estreny la palanca, la qual cosa es coneix com a swing tag. Seguidament, ha d’aprendre a agafar la pilota i impulsar-se per a tornar cap al guia, executant de nou aquests quatre salts amb la pilota en la boca. I això seria el circuit complet de flyball.
Però, evidentment, el més important, com en tots els esports o disciplines canines, és abordar molt bé la gestió emocional que ha de dur a terme el gos vinculat a aquesta labor i tenir en compte quines coses ha de tenir apreses un gos per a poder treballar d’aquesta manera. Un exemple que ens dona Gemma referent a això és: “Si tinc un gos que quan li dono la pilota no me la retorna, aquí ja tinc un primer conflicte. Primer hauré de treballar que el gos aprengui retornar la pilota”. També ens esmentava una altra situació possible, “tinc gossos que són molt embafadors i no els agrada allunyar-se del costat del propietari i en aquests casos és necessari treballar una mica també la independència i hauré de tenir una bona crida perquè quan al gos li cridi amb la pilota en la boca, prefereixi venir perquè la hi llevi a no venir”.

No et perdis els millors consells per a practicar flyball amb el teu gos

Dur a terme un correcte escalfament

Com en qualsevol tipus d’esport, és imprescindible escalfar. I perquè el gos dugui a terme un bon escalfament abans de la pràctica de l’esport, és bàsic treballar el vincle amb aquest, ja que la connexió que s’aconsegueix amb el teu amic pelut és molt important i ajuda a aconseguir una de les bases d’aquest esport, la motivació.

Aconseguir motivació i bon estat emocional

Gemma ens explica que la motivació del gos és bàsica, no sols en el cas del flyball, sinó també en altres esports canins. I és que a més d’estar ensenyant al nostre company quins són els comandaments o les conductes que serveixen per a practicar aquest esport, indirectament també estem capturant l’estat emocional del gos vinculat a aquest treball en concret. Per exemple, si se li ensenya que ha de fer els quatre obstacles, no sols aprèn a seguir aquesta pauta de manera mecànica, sinó que l’estat en el qual es trobi el gos en aquest moment serà associat directament a l’execució d’aquesta activitat. És a dir, en cas que el gos estigui irritat i irascible i es treballa amb ell durant les primeres sessions sobre la base d’aquest comportament, sense voler el que es farà és perpetrar aquest estat emocional que no és òptim, associant el mateix al llarg de la pràctica d’aquest esport en la vida del gos.

Buscar l’assessorament d’un professional

Ens comenta Gemma que per a corregir i ajudar al gos, els esports canins ajuden molt, a agafar confiança, a superar limitacions i una infinitat de beneficis més. Considera que és molt important l’ajuda d’un professional per a això, ja que la gent subestima les primeres sessions en iniciar-se en un esport. “És essencial un bon començament. És molt important, en les primeres sessions, capturar un bon estat emocional del gos perquè, al final, aquesta activitat, al gos, li sumi en el seu dia a dia com una pràctica molt beneficiosa, i que no surti pitjor de la pista del que ha entrat”.

Tenir en compte que l’esport caní és per a educar

Gemma ens explica els beneficis de realitzar un esport caní per a educar, ja que al final el que s’està fent és exercitar la part cognitiva del cervell del gos, atès que se li està fent pensar i treballar, aconseguir reptes que es proposen. D’aquesta manera, s’ajuda també en l’autoestima del gos, la confiança. A més, si es duu a terme de manera correcta, augmenta el vincle, ja que quan realitza el circuit bé, hi ha moltes alegries, i totes aquestes endorfines es contagien en l’ambient entre la persona i el seu gos.
A més, quan estan aprenent, malgrat estar envoltat d’altres gossos, d’excitabilitat i de persones nervioses, també el gos és capaç de connectar i fer el treball i això al final s’extrapola al dia a dia del nostre amic. És a dir, gossos que estan acostumats a aquest ambient tan estressant i encara així fan cas als comandos que se li diuen, evidentment, quan visita qualsevol lloc, la connexió entre l’humà i el gos és tal que aquest obeeix més fàcilment en tot moment.
D’altra banda, tot el grau de treball mental que porta el gos després de diverses sessions d’entrenament, fa que la convivència amb ell sigui moltíssim més plaent, ja que al final és tot més orgànic perquè, indirectament, s’estan treballant aspectes que poden convertir-se en un benefici del dia a dia.
Ara bé, és important tenir en compte que cal treballar perquè els resultats siguin positius, atès que en cas que el gos no es trobi còmode i no sigui capaç de seguir les pautes de l’esport, pot arribar a ser contraproduent, convertint una activitat de plaent en una cosa totalment negativa, arribant fins i tot a disminuir l’autoestima del gos. Per això és important treballar de la mà d’un educador, secundar i motivar, en tot moment, al nostre amic.

Al subscriure't al nostre butlletí de notícies, acceptes la nostra política de privacitat.