Notícies y consells

Com fer Paddle Surf amb gos?

Dins de les activitats aquàtiques que podem fer amb els nostres gossos, el Paddle Surf és l’esport rei. Té molt èxit al costat de les activitats de Caiac. És un esport molt accessible i recomanable per a tot tipus de gossos.

Què és el que ho fa tan especial? Imagina’t un dia assolellat, relaxant-te amb el vaivé de l’aigua sota els teus peus, bressolant-te suaument amb el so de les gavines al teu voltant.

La riba es va fent més petita segons vas remant. A més, sou una tripulació de dos, perquè davant teu tens al teu pelut o peluda mirant a l’horitzó, com marcant el rumb…

Anima’t a gaudir d’aquest relaxant passeig per la mar, alhora que reforces el vincle amb el teu gos! Aquí et donem unes senzilles pautes perquè l’experiència sigui memorable per a tots dos.

Abans de començar

Cada gos té el seu ritme. Uns són més impulsius i decidits quan s’enfronten a nous reptes, i altres necessiten més temps i pràctica.

Observa bé al teu gos, regula el ritme de treball i feix que l’experiència sigui sempre agradable. Dóna-li el seu temps perquè s’acostumi a les noves sensacions, i usa el reforç positiu amb premis d’alt valor.

La recomanació és practicar els exercicis en intervals curts (màxim 10 minuts) amb descansos perquè pugui processar la informació, relaxar-se o simplement jugar. Que es quedi sempre amb ganes de més.

Inicialment, el teu gos hauria d’estar socialitzat amb l’aigua abans de la iniciació al Paddle Surf. En cas contrari, hauràs de començar amb exercicis de socialització a l’aigua.

Exercicis d’equilibri

Una sessió de Paddle Surf inclou un exercici intens de propiocepció. Al estar sobre una superfície inestable, el teu gos ha de corregir el seu centre de gravetat i compensar els moviments de la taula. Per a això, farà servir molt els músculs abdominals.

Un exercici per a practicar aquest tipus de moviments, és que el teu gos es mantingui o camini per una superfície inestable. D’on pots treure una superfície inestable? Per exemple, podries fer un camí de coixins o un llit tou si li tens permès pujar. D’altra banda, si tens accés a una piscina pots usar un matalasset flotant d’escuma o una catifa/manta d’aigua.

El teu gos ha de tornar-se boig de content en veure la taula de Paddle Surf, i associar-la amb diversió. Comença donant-li premis de gran valor quan s’acosti o es pugi a la taula. Quan es baixi, para de donar-li premis fins que descobreixi que estant sobre la taula li plouen recompenses.

Això sempre que tinguis accés a una taula 😀. Si no, pots provar amb una taula de planxar o una altra superfície. La part important és que confii en tu i pugi on tu li indiquis.

Una vegada a sobre de la taula, pots demanar-li que es tombi (o es segui), de moment, estant a terra ferma. Fins i tot li pots demanar que s’assegui i s’aixequi diverses vegades. Per descomptat, és un joc i treballa en positiu (premia quan faci el que la teva esperes). Pots provar de repetir els exercicis posant la taula sobre coixins.

Per a pujar encara més la dificultat de l’exercici demana al teu gos que es mantingui amb una pota aixecada cada vegada, mentre està damunt de la taula. Així amb les quatre potes.

A navegar! On vaig?

A l’hora de començar a navegar, l’entorn ideal és sobre una superfície d’aigua plana. Si hi ha algú pantà prop d’on viviu, és la millor opció. En cas contrari, podeu començar en una platja un dia que no hi hagi onatge.

Presa de contacte amb l’aigua

La idea és que el teu perret pugi i baixi de la taula, a la riba. Pots començar posant la meitat de la taula recolzada en l’aigua, i l’altra meitat sobre la sorra. Després pots passar a repetir l’exercici amb la taula enterament recolzada en l’aigua. Si necessites afegir estabilitat, subjecta la taula o asseu-te sobre ella. Regala carícies i premis d’alt valor sempre que estigui sobre la taula.

En aquest moment, ja estarà motivat per a pujar i baixar per si mateix d’aquesta nova plataforma inestable que li aporta un munt de premis bons!

Una vegada es mantingui sobre la taula, demana-li que se assegui i que s’aixequi diverses vegades. Per a afegir dificultat, demana que et doni la pateta tant en posició asseguda com aixecada… etc

Passeig per la mar

El següent pas, ja és desplaçar la taula sobre l’aigua amb el teu gos a sobre. Posa al teu gos la seva armilla salvavides (si no ho has fet abans) i treu-li la corretja, si el portes lligat. La corretja pot tornar-se en contra de vosaltres si s’enreda amb la taula. És millor que el teu gos estigui lliure per a maniobrar. Pots usar el teu cos subtilment per a bloquejar la sortida o mantenir-lo agarrat per l’ansa de l’armilla si intenta baixar-se durant els primers minuts.

Fes passejos curts navegant en direcció paral·lela a la riba o cap al fons i després de tornada. Per descomptat, premia al teu gos per estar en la taula. Si el teu gos salta, entendrà que sota l’aigua hi ha terra ferma i això li donarà confiança.

Per a mantenir-ho ocupat i distret pots donar-li un kong, untar la taula amb crema de cacauet (o una opció més saludable), o un altre tipus de joguina.

A navegar!

Una vegada a la riba, demana al teu gos que es pugi a la taula i després puja tu, assegut/a. Al estar en una posició on el teu centre de gravetat està prop de la superfície, la taula serà més estable. Acaricia i premia. Si necessites evitar que el teu gos salti a l’aigua, pots usar el rem per a bloquejar-li el pas subtilment.

Finalment, amb els dos pujats sobre la taula, fes sortides curtes en direcció paral·lela a la riba o cap al fons i volta a la riba. Incrementant la distància cada vegada.

Arribats a aquest punt, el teu gos estarà acostumat a la sensació d’inestabilitat de la taula i estareu preparat per a navegar.

Gos a l’aigua!

Encara queda un punt important… com tornar a la taula si caiem? La seguretat és primordial. Per sort, amb la seva armilla salvavides si cau a l’aigua no haurà de fer esforç per a mantenir-se flotant.

En el cas que caigueu a l’aigua, puja tu primer/a i després puja al teu perret. Per a això, tiraràs suaument des de l’ansa de l’armilla salvavides. Si pugessis primer al teu gos, al pujar tu desestabilitzaries la taula i faries que caigués una altra vegada. Una vegada en la taula, dóna-li el temps que necessiti per a sacsejar-se i tranquil·litzar-se.

En resum, segueix els següents passos per a pujar al teu gos a bord:

  1. Posa’t al mig de la taula.
  2. Posa la taula en direcció perpendicular a la del teu gos. Això és, que la posició del teu gos sigui de cara a la taula.
  3. Agarra l’ansa de l’armilla salvavides.
  4. De manera natural, el teu gos posarà les potes davanteres sobre la taula, per a intentar pujar. Quan tingui les potes sobre la taula, ajuda’l amb una lleugera empenta aixecant-lo des de l’armilla.
  5. Una vegada ja ha pujat una de les potes posteriors, podrà pujar sol, però no deixis anar l’armilla fins que tingui les quatre potes sobre la taula.
  6. Espera que se sacsegi abans de tornar a aixecar-te.
  7. Premia-ho per estar sobre la taula.

Més consells

  • La seguretat és primordial, posa-li una armilla salvavides.
  • Ajuda’l a mantenir-se sobre la taula i posa adhesiu antilliscant en la superfície de la taula on es posarà el teu perret.
  • Per a evitar cops de calor treu-li ‘armilla salvavides immediatament després de l’activitat.
  • Evita irritacions a la pell i esbandeix-l’ho per a treuere l’aigua salada si heu navegat en la mar.
  • Assegura’t que sempre tingui accés un bol amb aigua fresca.
  • Revisa que el teu gos tingui les ungles correctament tallades o llimades, per a evitar danys en la taula.
  • No portis al teu gos lligat mentre estigueu navegant. La corretja es pot enredar a la taula i posar-vos en una situació de perill a tots dos.
  • Si tens un gos energètic o jove. Fés una passejada llarga amb ell abans d’anar a navegar. Fés un tomb al camp o que socialitzi amb altres gossos. El Paddle Surf és una activitat de relaxació. Si té massa energia, estarà inquiet i voldrà saltar a l’aigua.
  • La posició més estable és assegut/a sobre els teus genolls.

Tingues en compte que aquesta guia que hem fet és genèrica. Potser el teu gos es pot saltar passos i avançar més ràpid. En el cas que us quedeu bloquejats en un pas, torna al pas anterior i continua treballant amb reforç positiu.

Activitats organitzades de Paddle Surf

Us animem que us inicieu en aquest esport aquàtic de la mà d’un organitzador. Els avantatges són molts:

  1. No has de comprar equipament (taula per tu i armilles per a tu i per al teu perret).
  2. Els gossos socialitzen i aprenen els uns dels altres.
  3. Abans de sortir a navegar, els gossos hauran gastat la major part de la seva energia socialitzant.
  4. Coneixeràs gent amb els quals compartir la teva passió i gaudir en grup d’un bon dia d’aigua.

Pots trobar un llistat de les activitats organitzades de Paddle surf fent clic aqui.

Si estàs per Barcelona, nosaltres anirem a fer un vídeo de la sortida de Paddle Surf que organitza ICanWalk el pròxim 12 de Juny. Tindràs l’oportunitat de poder protagonitzar un vídeo com el que vam fer l’any passat. Fés-li una ullada a l’enllaç de baix!

Al subscriure't al nostre butlletí de notícies, acceptes la nostra política de privacitat.