Noticias y consejos

Eruga processionària de pi: guia de primers auxilis per a gossos

Conforme arriba la calor, les sortides a zones rurals i muntanya es van tornant més apetibles. No obstant això, hi ha un major risc per a nosaltres i les nostres mascotes. En aquest post, parlem concretament de l’eruga processionària i els seus efectes urticants.

Què és l’eruga processionària?

Les erugues de les processionàries (Thaumetopoea pityocampa) són unes erugues cobertes de llargs pèls. Quan se senten amenaçades poden llançar els seus pèls sedosos a l’aire generant irritacions i al·lèrgies a persones i animals.

Els pèls de l’eruga processionària presenten una toxina anomenada thaomatopina que pot provocar conseqüències d’extrema gravetat, o fins i tot de mortalitat. Es tracta d’una urgència veterinària que no pot esperar.

Es troben en parcs, zones rurals i boscos on hi ha pins i cedres. Es diu processionària perquè quan trenquen el bolsón en el qual nien, baixen al sòl formant una desfilada que es llisca com una processó per a enterrar-se. Solen caminar pel sòl els mesos de febrer, març i abril. No obstant això, poden presentar-se abans degut a l’efecte del canvi climàtic. De fet, a Barcelona ja s’han vist les primeres processionàries. Durant aquestes dates, es recomana evitar les zones on es puguin trobar.

Riscos per a les mascotes

Quan nostres mascotes s’acosten a olisquear, l’eruga llança els seus pèls com a defensa. Els pèls, al seu torn, es queden adherits en les zones de la pell més desprotegides: la boca, la llengua, la tòfona, els ulls i les potes. Els majors riscos estan en el fet que la pell de l’animal pot necrosar i, si la infecció arriba fins a la laringe, pot provocar la mort per asfíxia.

Com saber si el teu gos està afectat?

Els símptomes més comuns són nerviosisme, estar empassant constantment, tocar-se la boca amb les potes i excés de salivació. En pocs minuts es podria veure inflamació i necrosi de la llengua.

Guia de primers auxilis

Per a reduir la gravetat de la situació és important seguir aquesta guia primers auxilis com més aviat millor.

És de vital importància llevar aquests pèls urticants abans de portar al teu gos al veterinari perquè deixin de fer mal al més aviat possible. Per a inactivar la toxina necessitaràs:

  • Guants preferiblement de silicona
  • Gran quantitat d’aigua temperada/calenta
  • Sèrum fisiològic
  • Vinagre o llimona

Posa’t guants, encara que no aneu a tocar directament l’insecte, els pèls de l’eruga es poden transferir molt fàcilment.

Li tirem aigua a pressió a una temperatura temperada/calenta, per a destruir la toxina. En el cas que la zona afectada fos la boca, caldrà tirar una quantitat abundant d’aigua amb una mànega. Per a assegurar-nos que es destrueix la toxina, caldrà ruixar vinagre o llimona les zones afectades (que solen ser el musell, la llengua, els llavis, la boca i les potes). En cap cas es fregar la zona afectada.

Ja que el pèl de l’eruga és volàtil, posarem sèrum fisiològic en cada ull per a netejar-los, preferiblement 2 pots per cada ull.

Assecar al gos una mica amb una tovallola i portar-lo a urgències ràpidament perquè rebi medicació com més aviat millor.

Millor ser previngut

Ja sabeu, millor prevenir que curar. Eviteu les zones de parcs, zones rurals i boscos on hagin pins i cedres en època primaveral. I estigueu molt atents al sòl, si veieu alguna processionària millor anar d’altra banda.

Si, per desgràcia, el teu gos entra en contacte amb els pèls de la processionària no freguis la zona. Neteja amb aigua i sabó neutre, ruixa amb vinagre o llimona i corre al veterinari.

Al suscribirte a nuestro boletín de noticias, aceptas nuestra política de privacidad.